Suvised päikeselise ilmad on kätte jõudnud ning on aeg üle vaadata oma päikesekreemid, kui ka teadmised, kuidas kaitsta oma nahka kahjulike UV-kiirte eest.

Isegi mõõdukas kokkupuude päikese ja ultraviolettkiirgusega võib sinu nahka kahjustada. Nii UVA- kui ka UVB-kiired on kahjulikud: need võivad põhjustada naha enneaegset vananemist kortsude, pruunide laikude ja hea jume kaotuse näol.

Kas teadsid, et on olemas kahte tüüpi UV-kiiri, mis meie nahka kahjustavad?

UVA kiired on pikemad ning jõuavad seetõttu sügavamale nahakihtidesse ning mõjutavad ka nahaalust kudet, mis põhjustab elastsuse vähenemist, seega enneagset vananemist ja kortsude teket.

UVB kiired on lühemad ja mõjutavad naha pealmist kihti. Intensiivsem UVB kiirgus põhjustab päikesepõletust ja naha punetust ning on peamine nahavähi tekitaja.

Et ohutult päevitada ning oma nahale maksimaalset kaitset pakkuda, anname saabuvaks hooajaks järgmised soovitused:

1. NAHA KOORIMINE

Kauapüsiva päevituse saavutamiseks on oluline ka ettevalmistus. Esimese etapina on soovituslik nahka koorida. Koorides eemaldad sellelt surnud naharakud ning kaunis jume tekib kiiremini, vähendades seeläbi Sinu päikese käes viibimise aega. Lisaks püsib eelnevalt kooritud nahal päevitus ühtlasem ning kauem.

 Kehakoorijaid ei tohiks kasutada rohkem kui 1-2 korda nädalas ning soovitatavalt võiks seda teha enne päevitamist.

PUPA Asian Spa Zen Attitude kehakoorija
Green Tea Reshaping Body Scrub kehakoorija 450g
 

Scrub Me kehakoorija soolaga 350gr


PUPA Balinian Spa Kehakreem 150ml
FaceD Hydrating Firming Body Cream niisutav ja trimmiv kehakreem 400ml
Teaology Green Tea Glycolic Body Cream niisutav ja pinguldav kehakreem 260ml

2. NAHA NIISUTAMINE

Päikese käes viibimine mõjutab naha niiskustaset, mistõttu piisav naha niisutamine on naha tervise jaoks väga oluline. Päikese käes viibimisele eelnevalt võiks naha niisutamisele veel eriti rõhku panna, kuna päike kuivatab nahka veelgi.

Ka pärast päevitamist niisutamine on oluline, et nahka rahustada ning seda rikkalikult toita. Selleks võiks valida selliste koostisosadega kreeme, mis nahka eriti rahustavad ja toidavad.

3. NAHA KAITSMINE PÄIKESEKIIRGUSE EEST

Kui soovid päevitada, lihtsalt päikese käes viibida või nautida ilusat ilma, on oluline enda nahka vastava SPF kaitsekreemiga kaitsta. Üldiselt on soovituslik nahale kanda miinimum SPF 20 faktoriga päikesekaitsevahendit 20 minutit enne päikese kätte minemist. Õige kaitsekreemi valimiseks on aga soovitatav teada oma nahatüüpi, mille alusel teha õige valik: 

  • I tüüp – väga heleda nahaga, siniste silmade ja tedretähnidega inimesed, kel tekib alati päikesepõletus. Nahk läheb punaseks, kuid ei päevitu. Sobib tugeva kaitsega SPF 30-50.
  • II tüüp – blondide või punaste juustega sinisilmsed inimesed. Nahk saab küll kergesti päikesepõletuse, kuid päevitub siiski minimaalselt. Kaitseks sobib SPF 15-30.
  • III tüüp – mõnikord võib saada kerge põletuse ja päevitub keskmiselt. SPF 12-15.
  • IV tüüp – põletuse saab harva ja päevitub keskmisest tugevamini. Sobib SPF 4-6
  • V tüüp – must nahk, ei põle kunagi ära, ei ole pigmendilaike.

SPF number iseloomustab eelkõige kaitset UVB, mitte UVA eest. See näitab, kui kaua võib päikese käes viibida põletust saamata.

Enamasti on 1 SPF võrdne 15-20 minutiga, ent heleda ja õrna nahaga inimestel võib see olla ka 10 minutit või vähem. Seetõttu on väga oluline, et valiksid enda nahale sobiva SPF-faktoriga kreemi.

Huvitav fakt: SPF ei takista päevituse saamist. See võtab lihtsalt kauem aega, andes nahale võimaluse kohanemiseks. Nii püsib ka päevitunud jume kauem.

Nägu ja käed on rohkem päikese käes ning nende puhul võiks kasutada tugevama kaitsega kreemi kui ülejäänud kehal.

Päikese eest vajavad kaitset ka juuksed, silmad ja huuled, seega on soovitatav kanda peakatet ning UV-kaitsega päikeseprille.

Ära unusta, et päikesekaitse on lastele olulisem kui täiskasvanutele. Lapse nahk on õrn ja kahjustustele vastuvõtlikum. Päikesekreemid aitavad päikesepõletusi ära hoida. Kui väljas on palav, kaitske lapsi ka kuumarabanduse eest. Veenduge, et laps jooks sageli vett.

PUPA Invisible Sunscreen Spray päevitussprei SPF 30 200ml
PUPA Sunscreen Cream päevituskreem SPF 15 200ml

EISENBERG Sublime Tan sära andev keha- ja näoõli SPF 6 100ml
PUPA Sunscreen Cream päevituskreem SPF 50 200ml

PUPA Babies & Kids Sunscreen Milk päevituspiim beebidele & lastele SPF 50+ 200ml

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

4. NAHA TAASTAMINE

Päevitamisel võib nahk kogeda stressi ja kurnatust. Näo- ja kehakreemide koostisosad, nagu aaloe vera ja E-vitamiin, võivad aidata nahal kiiremini taastuda päevitusest põhjustatud kahjustustest. 

See aitab nahal säilitada elastsust ja säravat väljanägemist, lisaks pikendada ka päevituse kestvust.

PUPA Tan Prolonging Hair and Body Wash päevitusjärgne dušigeel & šampoon 200ml

PUPA After Sun Milk päevitusjärgne ihupiim 400ml
PUPA Invisible After Sun Spray päevitusjärgne sprei 200ml

Ära unusta ka järgmist:

  • Päikesetooted kehtivad üldiselt 12 kuud, mistõttu tuleks igal hooajal omale uus kaitsekreem soetada. Kui päikesekaitsekreem aegub, siis selles sisalduvad nahka kaitsvad koostisosad hakkavad lagunema ning ei paku enam vajalikku kaitset.

  • Kaitsekreemi kandmine näole on oluline ka siis, kui otseselt päikese käes ei viibi. Lisaks UV kiirtele, pakuvad paljud kreemid ka kaitset kahjuliku sinise valguse eest (erinevad ekraanid, nutiseadmed) ja ka õhus oleva saaste eest. Tugevama päikesekaitsefiltriga kreemi kasutamine näonahal on kõigile soovitatav, et vähendada fotovananemise mõju. 

  • Mõistlikuks ja tervislikuks päevitamisajaks peetakse 15–20 minutit päevas. See aitab turgutada immuunsüsteemi, stimuleerib naha loomulikke protsesse, on stressi alandava toimega ja parandab vereringet. Samuti soodustab päike melaniini, serotoniini (hea tuju hormoon) ja feromooni vabanemist ja suurendab keha loomulikku D3-vitamiini tootmist. 

  • Päikese käes viibides, kanna kaitsekreemi nahale iga paari tunni tagant, et garanteerida maksimaalne kaitse. Kui toimub rohke higistamine või puutud kokku veega, siis tuleb samuti kreemi uuesti nahale kanda.

  • Päikese eest vajavad kaitset ka juuksed, silmad ja huuled, seega on soovitatav kanda peakatet ning UV-kaitsega päikeseprille.